Buurtpreventie

Opdrachtgever: rotterdam

Vreewijk; een wijk in het Rotterdamse gebied Feijenoord, waar gemeente, politie en bewoners kampten met een buitensporig hoog aantal woninginbraken.
Wat begon met een haalbaarheidsonderzoek voor een buurtpreventieteam, werd een twee jaar durend ‘bouwplan’ voor bewonersparticipatie op het gebied van veiligheid in de wijk; we richtten bewonersgroepen op, gingen de straten op, spraken met Jan-en-alleman en slaagden erin om in elke buurt van Vreewijk een buurpreventieteam te realiseren. Iedere buurt met z’n eigen sores, onderlinge verhoudingen en sociale problematiek.
Een regie voerende opdrachtgever die in zag dat buurtpreventie weliswaar een bewonersinitiatief is, maar dat voor borging en vlot verloop begeleiding gewenst is.
We begeleidden deze teams uiteindelijk bijna 2 jaar, losten conflicten op, brachten uiteenlopende meningen en belangen bijeen en borgden de aanpak binnen de gemeentelijke afdelingen.

vreewijk
groepsfoto BPT Vreewijk

Dankzij deze succesvolle aanpak, waarmee de gemeente Rotterdam werd ontzorgd, trainden en begeleidden we daarna ook de teams in IJsselmonde, Afrikaanderwijk en Katendrecht.

radio1
Luister hier het interview voor KRO radio terug